Zdravé a nezdravé tuky
Mononenasycené mastné kyseliny, polonenasycené mastné kyseliny, nasycené tuky, tran-tuky. Co jednotlivé znamenají?
Mononenasycené mastné kyseliny (MUFA)
Druhy: palmitoolejová kyselina, olejová kyselina
Účinky: můžou snižovat celkovou hladinu cholesterolu, zejména ten škodlivý a tím chrání kardiovaskulární systém. Dále nepřímo snižují riziko infarktu a podporuje spalování jejich tuků.
Jídelníček: do salátu přidávat extra panenský olivový olej.
Polonenasycené mastné kyseliny (PUFA)
Druhy: linolová kyselina, alfa-linolenová kyselina (omega-3), eikosapentaenová kyselina (EPA), konjugovaná linolová kyselina (CLA)
Účinky: bojují proti všemu od srdečních onemocnění, deprese až po tloustnutí. Dále mírně zpomalují ztrátu svalů během období, kdy nejsou svaly používány. Dále působí protizánětlivě a udržují zdravé klouby.
Jídelníček: tuňák, losos, makrela, sardinky, sledě, pstruhy a vlašské oříšky
Nasycené tuky
Druhy: palmitová kyselina, stearová kyselina, laurová kyselina
Účinky: zvyšuje hladinu cholesterolu a s nadměrným příjmem sacharidů může potlačit funkci insulinu a tím podporovat ukládání tuků a mít negativní dopad na kardiovaskulární zdraví. Nezdravé nasycené tuky jsou obsažené z živočišných zdrojů (sádlo, máslo)
Jídelníček: kokos, čokoláda (hořká)
Trans-tuky
Druhy: rostlinné oleje, které byly chemicky přeměněny na pevné „ztužené tuky“
Účinky: mohou zvyšovat hladinu útrobního tuku, ucpávají cévy, zvyšují riziko výskytu rakoviny a cukrovky a snižují vstřebávání aminokyselin
Jídelníček: fast foody aj. dlouhý seznam trans tuků, které využívají potravinoví výrobci na krémové, křupavé a „chutné“ výrobky plné ztuženého potravinového tuku.