fbpx

Stali jste se obětí vlčího hladu?

13. 8. 2019

vlčí hlad

Každý z nás zná ty příšerné stavy, kdy je člověk schopen polknout všechno, co mu přijde pod ruku. Tento stav rozhodně nepřispívá k dobrému zažívání nebo vaší váze. Ale jak vyzrát na "vlčí" hlad? Přitom stačí opravdu málo, začít během dne pravidelně jíst a pokud možno potraviny...

Každý z nás zná ty příšerné stavy, kdy je člověk schopen polknout všechno, co mu přijde pod ruku. Tento stav rozhodně nepřispívá k dobrému zažívání nebo vaší váze. Ale jak vyzrát na „vlčí“ hlad? Přitom stačí opravdu málo, začít během dne pravidelně jíst a pokud možno potraviny, které zasytí a na nějaký čas uspokojí chutě na další jídlo. Vlčí hlad totiž vzniká nejčastěji ze špatného denního režimu, kdy celý den nejíme nebo jíme nevhodné potraviny. Spouštěčem ale může být také stres, deprese nebo neustálé pokusy o držení diety.

Drastické metody, hladovíte?

„Drastické metody, při kterých prakticky nejíte, jsou v těchto případech nejškodlivější. Když má tělo hlad, bojí se o zásoby a schovává si energii do tuků, a jakmile dostane možnost se opět zasytit, přestává mít záchrannou brzdu,“ upozorňuje specialistka na redukční diety Lucie Daňková. Uspokojit pak takový hlad dá pořádně zabrat. Obvykle k tomu nestačí jedno kvalitní jídlo, člověk jednoduše musí sníst vše, co v daný okamžik nalezne. Proto je lepší takovým stavům předcházet.
„Nejlépe tedy učiníme, když se zaměříme na pravidelnou stravu s dostatkem kvalitního, méně kalorického jídla. Pokud nás i přesto dostihne hlad, pak pomůžou potraviny, jež umějí tělu dodat tolik potřebnou energii, např. plátek sýra, mandle či čaj,“ vysvětluje RNDr. Lucie Svobodová, specialistka na výživu a zdravý životní styl.

I velké porce můžete mít zdravé

Je sice pravda, že jsou lepší porce, pravidelně a častěji, ale kdo má takovou možnost každý den? Pracovní stres, dlouhé schůzky, několik hodin za volantem a pak přijdete domů a máte logicky hlad. Ano, je dobré začít třeba sklenicí vody, abychom ten největší hlad naklonili správným směrem, ale někdy se tomu nevyhneme, jednoduše je stále hlad a to velký. Je dobré to neuspěchat a volit zdravé suroviny. Dobře připravené jídlo ze zdravých surovin sice v „gramáži“ bude opět obrovská porce, ale dopřejete sobě maximum v rámci možností, aby bylo tzv. „zdravé stravování“ narušeno.