Proteiny pro zdraví
Proteiny neboli bílkoviny vás zasytí na dlouhou dobu, a tím pomáhají při hubnutí. Je důležité, aby bílkoviny člověk přijímal každý den – to je klíč ke zdravému organismu. Na druhou stranu, ani s bílkovinami se to nesmí přehánět. Příliš mnoho bílkovin může uškodit životně důležitým orgánům!
Proteiny neboli bílkoviny vás zasytí na dlouhou dobu, a tím pomáhají při hubnutí. Je důležité, aby bílkoviny člověk přijímal každý den – to je klíč ke zdravému organismu. Na druhou stranu, ani s bílkovinami se to nesmí přehánět. Příliš mnoho bílkovin může uškodit životně důležitým orgánům!
Bílkoviny se musí do těla dodávat stravou. Jsou tedy jednou ze tří základních živin, které jsou ve výživě člověka nezbytné. Za ty považujeme bílkoviny, tuky a sacharidy. Jejich nedostatek se projevuje poruchami imunity a sklonem k infekcím, poruchami metabolismu, srážení krve, hojení a regenerace, svalové síly, přenosu látek a informací. Bez bílkovin vůbec není možný život. V těle představují základní stavební kámen. Tvoří svaly a další součásti vnitřních orgánů. Mají nezastupitelné funkce ve formě enzymů, protilátek a faktorů, které se podílejí na srážení krve. Jsou také nutné pro transport různých látek v těle. Bílkoviny zprostředkovávají přenos informací v těle včetně genetických, řídí látkovou výměnu a udržují vnitřní prostředí organismu. S dostatečným množstvím kvalitních bílkovin souvisí hojení i regenerace tkání. Vedle množství přijímaných bílkovin je důležitá jejich kvalita neboli biologická hodnota. Bílkoviny o vysoké hodnotě pocházejí z živočišných zdrojů. Jsou to například sladkovodní a mořské ryby, maso jatečních zvířat, drůbež, zvěřina, vejce, mléko a mléčné výrobky.
Vysoká biologická hodnota bílkovin z těchto zdrojů znamená, že jsou plnohodnotné, mají kompletní složení a náš metabolismus z nich dokáže vytvořit všechny bílkoviny tělu vlastní. Bílkoviny z rostlinných zdrojů takové složení nemají a jsou tzv. nekompletní. Nejhodnotnější se získávají z luštěnin – hrách, fazole, sója, čočka. Nejvíce jsou nedostatkem bílkovin ohroženi lidé se závažnými nemocemi nebo po úrazech. Dále lidé vyššího věku, pacienti s obtížně se hojícími ranami, pacienti podstupující rozsáhlejší operace nebo agresivní léčbu, jako je například onkologická. Problémy mohou ale také zaznamenat lidé s extrémními stravovacími návyky (vegetariáni, vegani, vitariáni) nebo lidé podstupující amatérské diety.