Obecné informace týkající se hubnutí

1. 3. 2020

Obecné informace týkající se hubnutí

Cvičení jako takové by nemělo být povinností, ale zábavou, stejně jako třeba návštěva diskotéky. Tímto nápadem se zřejmě inspiroval program dietplus ®, který je založen na jednoduchém základu. Tento účinný program dodává tělu při minimální energetické hodnotě všechny potřebné látky.

Cvičení jako takové by nemělo být povinností, ale zábavou, stejně jako třeba návštěva diskotéky. Tímto nápadem se zřejmě inspiroval program dietplus ®, který je založen na jednoduchém základu. Tento účinný program dodává tělu při minimální energetické hodnotě všechny potřebné látky. Budete se cítit svěží a zdravá s vyšší výkonností.

Zásady zdravé stravy

Zdravá strava by měla být pestrá a vyvážená, aby byl zajištěn přísun důležitých živin (bílkovin, tuků, sacharidů) a účinných látek (vitamínů a minerálních látek).
Pomocníkem při sestavování jídelníčku vám může být potravinová pyramida. Skupiny potravin, ze kterých byste měli každý den čerpat, aby bylo zajištěno pokrytí příjmu výživných látek, jsou reprezentovány jednotlivými stavebními kameny pyramidy. Potraviny, které jsou umístěny v nejnižších patrech pyramidy, by měly být konzumovány nejčastěji av největším množství. Čím jsou potraviny umístěny výše, tím by měly být zařazovány do jídelníčku umírněnější. Na vrcholu jsou potraviny, které lze ze stravy úplně vynechat, proto by se měly v jídelníčku objevovat jen výjimečně. Žádná potravina není zakázána. Vše je jen otázkou množství a četnosti její konzumace.

Naše doporučení pro zdravou výživu

Jezte pravidelně 4 – 6x denně. Strava rozložená do více menších konzumovaných dávek nám pomáhá udržet si rovnoměrný výkon po celý den. Pro udržení tělesné hmotnosti platí, že by měl být energetický příjem v rovnováze s energetickým výdejem (pohybovou aktivitou), pokud tomu tak není a příjem je vyšší než denní výdej energie, pak přichází ke zvyšování tělesné hmotnosti. Dbejte na pravidelnou konzumaci zeleniny a ovoce (denní doporučená dávka 500g s preferencí zeleniny). Pozor však na ovoce s vysokým obsahem jednoduchých cukrů (banány, hrozny, hrušky apod.), konzumujte jej v menší míře.