Zdravé potraviny pro zdravý organismus

19. 10. 2019

Zdravé potraviny

Pokud jsme ve stresu, například po návratu z práce, kdy nás čeká ještě jedna „směna“ v rámci naší domácnosti, jsme schopni sníst mnohem více jídla a kalorií

Pokud jsme ve stresu, například po návratu z práce, kdy nás čeká ještě jedna „směna“ v rámci naší domácnosti, jsme schopni sníst mnohem více jídla a kalorií, aniž bychom to postřehli. Pokud své tělo máme rádi, obklopte se čertvými plodinam, které prospívají organismu. Důležité je volit podle chuti, neboť nejzdárněji se zdravý životní styl udržuje, když jíme, co nám chutná. Zelenina a ovoce skutečně nabízejí širokou škálu chutí. Je z čeho vybírat.

A co tedy metabolismus?

Rozhodně by naší pozornosti neměly ujít čekankové puky, které u nás nejsou tolik známé jako třeba v Itálii, ale jsou jedním ze startérů metabolismu. Obsahují totiž hořčiny, které přispívají k lepšímu trávení. Čekanka pozitivně ovlivňuje funkci jater, žlučníku, slinivky. Obsahuje hořčík, draslík, vápník, železo, kyselinu listovou a vitamíny A a C. Navíc patří k nejsilnějším zásadotvorným potravinám. Nejchutnější a nejúčinnější je za syrova. V teplém počasí osvěží, stačí sníst ji jen tak nebo přidat do salátů. Pozor! Čekanka na světle hořkne, proto se skladuje v temnu.

Kyselost organismu

Ke snížení kyselosti organismu přispívá i červený meloun, udává se u něj pH až 9. Je bohatý na kyselinu listovou, která ovlivňuje krvetvorbu, dále na vitamín C a karoten. Nahradí mlsání, zažene chuť na sladké. Vhodné je dát si meloun jako poslední jídlo dne.

Říká se, že zásaditě na tělo působí i pohoda, láska, úsměv, relaxace. I tak se dá zbavovat „kyselosti“.