Borůvky rozpouštějí tuky
Všichni to známe, přes zimu pěkně papáme a zakulacujeme se, abychom se zase na jaře mohli „trápit“ v posilovně a přebytečné tuky proměnit ve svaly.
Všichni to známe, přes zimu pěkně papáme a zakulacujeme se, abychom se zase na jaře mohli „trápit“ v posilovně a přebytečné tuky proměnit ve svaly. Podle finských vědců ale mohou být z pohledu cholesterolu v klidu ti, co mají doma v mrazáku lesní borůvky.
Jak je to tedy s borůvkami
Tyto plody se s nadměrnou konzumací tučných
pokrmů snadno vypořádají. Konzumace tučných pokrmů vede k vyššímu výskytu
zánětů v těle. Ačkoli je zánět obrannou reakcí imunity, v dlouhodobém ohledu
může způsobit více škody než užitku. Lesní borůvky obsahují velmi mnoho
polyfenolů, které účinkují jako antioxidanty a dokážou potlačovat negativní
vliv zánětů.
Vědci z Finska testovali účinky konzumace lesních borůvek na zdraví při
zvýšeném příjmu tuků. Polyfenoly obsažené v lesních borůvkách prokazatelně
chrání tělo před záněty, vysokým krevním tlakem a diabetem, i když je příjem
nasycených tuků vyšší a tělo musí bojovat s vyšší mírou zánětů.
„Za blahodárné účinky borůvek mohou barviva antokyany ze skupiny polyfenolů, která dávají těmto bobulím tmavě modrou barvu. Tyto látky působí jako silné antioxidanty a chrání buňky před poškozením volnými radikály,“ tvrdí autoři z Východofinské univerzity v Joensuu.