Provozní doba fitness

PO - PÁ      6.00 - 21.00

SOBOTA     7.00 - 15.00

NEDĚLE      7.00 - 15.00

Facebook

Facebook

Rychlý kontakt

Amazing Frýdek-Místek
Adresa: Lipová 3511
73801 Frýdek-Místek
Email: ivos.styskala@seznam.cz
Tel.: 555 557 832

Anketa
Kolikrát týdně chodíte cvičit?
1x36
5%
2x75
11%
3x202
29%
4 a více krát314
46%
různě59
9%
Celkem hlasovalo: 686 lidí
Partneři
Úvodní strana > Vše o fitness > Fitness strava

Fitness strava - základy

Základy zdravé stravy nejen pro sportovce

Zdravá a zároveň plnohodnotná a pestrá strava může zásadně ovlivnit kvalitu a délku života v kombinaci s vhodným cvičením. Zde naleznete jen několik rad k sestavení správného jídelníčku, který je sestaven pro průměrného sportovce o váze 80kg, zásady ale platí pro všechny bez rozdílu.

 

  1. Upřednostňovat bíle maso (ryba, drůbeží bez kůže, králík) nad červeným, když už maso hovězí  či vepřové tak z nízkých obsahem tuku (např. hovězí bok či kýta). Vejce maximálně 2 ks týdně.
  2. Cukry převážně přírodního původu (ovoce), pozor na skryté cukry (například 1 kus sladkého pečiva nebo rohlíku obsahuje až 25 g cukru, Coca-Cola 180 ml 17,5 g cukru)
  3. Vyvarovat se průmyslově vyráběným pokrmům (bujónové kostky, ochucené přísady, nakládaná zelenina, salátové zálivky, uzeniny, masové konzervy, solené oříšky)
  4. Mléko a mléčné výrobky převážně s nízkým obsahem tuků, preferovat kysané mléčné výrobky. Kasein obsažený v mléčných výrobcích je vhodný především na konci dne.
  5. Solit velmi opatrně, preferovat zelené natě před kořením s obsahem soli.
  6. Dostatek ovoce a zeleniny. Denně konzumovat převážně syrovou zeleninu a ovoce. Denní přísun by měl činit alespoň 500g (5 porcí).
  7. Omezit příjem bílého pečiva a zvýšit konzumaci celozrnných výrobků (rýže, těstoviny apod.)
  8. Tekutiny převážně bez přidaného cukru, množství záleží na fyzické aktivitě, optimálně 2-3 litry
  9. Zařadit do jídelníčku luštěniny (fazole, čočka apod.)
  10. Tuky preferovat rostlinné nad živočišnými. Vynikající je olivový olej.  Pozor na skryté tuky (oříšky, uzeniny, sýry, čokoláda apod.)
  11. Jíst několikrát denně, jídlo rozdělit na 5-6 porcí a nekonzumovat ve spěchu
Tisk aktuální strany